31 Maart - Reisverslag uit Shanghai, China van Amsterdam Research Project - WaarBenJij.nu 31 Maart - Reisverslag uit Shanghai, China van Amsterdam Research Project - WaarBenJij.nu

31 Maart

Door: Sam

Blijf op de hoogte en volg Amsterdam Research Project

31 Maart 2011 | China, Shanghai

Vandaag is de dag van het bedrijfsbezoek. We gaan naar de Asia Pacific Brewery (APB)waar Heineken zijn bier voor in China brouwt. Maar voor die tijd haast iedereen zich om nog een halve dag aan het onderzoek te besteden. De Wagas is ons headquarter, een lunchroom met lekkere banken en gratis wifi. Iedereen vliegt op en aan om na een overheerlijke Waga-lunch keurig in pak te verzamelen voor het bedrijfsbezoek.

Tijdens de rit blijf je je verwonderen over de grote gebouwen die maar eindeloos door blijven gaan. Thomas wist te vertellen dat een groot deel van de gigantische gebouwen leeg staan en alleen worden gebruikt als aandelen zonder dat er ooit iemand in deze kamer zal wonen. Het hoogste gebouw zou in de stenen massa van Shanghai verdwijnen. De weg waarop we rijden is een verhoogde weg die maar enkele afslagen en gigantische fly-overs heeft, zo kom je snel van A naar B. Onder deze wegen lopen de wat lokale weggetjes. Een slim idee want ondanks dat er 22 miljoen mensen in Shanghai wonen stroomt het verkeer aardig door.

Dan komen we aan bij de APB een oude brouwerij die door lage arbeidskosten nog steeds heel efficient is. Er wordt 3 miljoen hectoliter bier (zegge: 40 miljoen kratten) geproduceerd elk jaar. Op het terrein zie je zo veel kratten bier staan, daar is een muurtje op terschelling niets bij. De machine waarin flesjes worden gevuld, een label krijgen en worden verpakt is een geweldig gezicht. Je ziet in iedereen een lichte fonkeling in de ogen die je ook ziet bij een kindje met een knex-knikkerbaan. (vul zelf maar in hoe dat eruit ziet).

Toch is het vreemd we lopen een beetje over het complex en krijgen pas daarna de bedrijfspresentatie. Deze presentatie is echt heel leuk, voor sommigen wellicht omdat er met gratis bier gestrooid werd. De general manager van Shanghai APB is een goede spreker en geeft ontzettend veel gave informatie over de strategie van Heineken. Een mooi voorbeeld is hoe hun visie is op het bewerken van de Chinese markt. Ze brouwen en distribueren lokale bieren op om een brede basis in het land te creeeren om eerst een distributie kanaal en efficient opererende brouwerijen neer te zetten om zo later de premium heineken pas te kunnen introduceren. Dit zal in een geleidelijk proces gebeuren synchroom met de groeiende welvaart in China. Ik denk dat dit een van de vele leuke voorbeelden is de Samson ons toewerpt.

Na de borrel verzamelen we in het hotel waar we nagenoeg allemaal een pak hebben laten aanmeten. Voor zestig euro hebben we een pak en een hemd aan laten meten. Van de stof tot de snit tot de boardkleur kon je alles zelf bepalen. Op dit moment is iedereen zijn of haar afhaal maaltijd aan het nuttigen en zit ik te verhongeren en een blog te schrijven. Maar we hebben als het goed is een erg mooi pak besteld. Ik moet zeggen dat ik vaker een pak heb laten aanmeten en bij deze mensen had ik ondanks de extreem lage prijs een erg goed gevoel. Dit wordt vervolgd…

Oh trouwens ik kreeg trouwens een aantal complimentjes over mijn huidige pak, stiekem mag iedereen best weten dat mijn moeder alle keuzes m.b.t. mijn pak heeft gemaakt, dus bij deze mama complimentje voor jou!

• 01 April 2011 - 08:16

Joop Van Schijndel:

Ik kijk met belangstelling uit naar de eerste foto's. Na een week zullen er toch wel een aantal verrassende foto's gemaakt zijn.

• 01 April 2011 - 11:06

WSG :

Hey Thomas,

We houden je in de gaten, maar waar blijven 'die pikante foto's' nou ;-)

Geniet ervan man!

Groeten Daniel

• 01 April 2011 - 12:24

Monique Kouwenhoven:

Sam, lief dat je je moeder langs deze weg een complimentje maakt! Dat willen stiekem alle moeders wel!! Wat vind je van het "setje " van Rogier?? :-)
    Trouwens: alle schrijvers tot nu toe bedankt voor jullie krabbels! En ik ben , evenals Joop, benieuwd naar de eerste beelden....

Voor iedereen nog een super fijne tijd in China!!!

• 02 April 2011 - 20:00

Cock Graas:

Ben benieuwd hoeveel bier er niet de chineese markt heeft bereikt!!!

• 03 April 2011 - 09:14

Oma Loe:

hoi mark

fantastich dat je dit kan, ik ben heel trots op je.kijk goed uit. doe mandy de groeten. gaat alles goed met jullie

ik vindt het erg leuk dat ik telkens bericht van je krijgy
    oma loe

Amsterdam Research Project

The ARP is an international research project of the Faculty of Economics and Business Administration at the VU University of Amsterdam in collaboration with Aureus, the study association of the Faculty. We are a group of skilled, ambitious business students in the final years of our study, who will prepare, construct and conduct academic research in emerging markets. This is a part of our Master's of Science curriculum for which we obtain credits. Previous research has been done in, amongst others, Vietnam, Indonesia, Malaysia, South-Korea, Argentina, Brasil, India and South Africa. The ARP of 2017 will take place in Indonesia and Myanmar!

Actief sinds 27 Feb. 2008